Primele 2 luni de nomadism digital. 15 lecții

S-au împlinit două luni de când am ajuns în Spania. Două luni de când eu și Andrei lucrăm remote din altă țară, de când vedem marea în fiecare dimineață, la prânz, dar și seara.

Mi-am făcut un pic griji legate de cum ne vom descurca cu Maria, ea nefiind înscrisă aici la grădiniță, cum vom reuși să muncim, să ne împărțim sarcinile domestice și să petrecem și timp de calitate cu ea. So far so good.

Las aici câteva idei și conștientizări pe care le-am avut zilele astea

 1. Nu trebuie (neapărat) să lucrezi în IT ca să poți munci remote, chiar și din altă țară.
 2. A fost decizia bună acum pentru noi. N-am regretat (încă) niciun moment faptul că am venit. Mă așteptam să am situații în care să-mi zic “Aha, vezi că nu-i chiar așa ușor, tu Corina? Mai bine stăteai pe fundul tău”. Încă nu am avut.
 3. Am învățat că să stai pe fundul tău nu e neapărat bine. :)) Dacă poți sta pe fundul altuia, de ce nu? 🙂
 4. Pot trăi și altfel, nu doar așa cum e standard. And it feels great!
 5. Marea e minunată și nu mă pot sătura de ea. După două luni în care o văd zilnic, tot abia aștept să petrec o oră pe plajă. Chiar și acum, când nu-s chiar 25 grade afară.
 6. E liniște! Multă liniște. Care mă ajută să mă concentrez pe proiecte, pe ce e important pentru mine, pe muncă, familie, copil.
 7. E mai greu să mă relaxez decât m-am așteptat. Am venit cu bateriile aproape descărcate și mult timp mi-a fost greu să mă las “dusă de val”. Cred că acum, după două luni, încep încet-încet…
 8. Mă concentrez mai ușor pe proiectele mele și reușesc să deleg task-uri mărunte sau la care se pricep alții mai bine.
 9. Spaniolii zâmbesc mult, râd și sunt destul de ludici.
 10. A fost mai greu să aranjez formalitățile pentru plecarea din țară decât să mă “acomodez” cu noul loc.
 11. Avem impresia că avem nevoie de multe, dar nu e așa. Nu am nevoie de multe lucruri în bagaj: câteva haine, ochelarii, laptopul și telefonul, încărcătoare și baterie externă. În rest, orice se poate înlocui, elimina, scoate din “bagaj”.
 12. Se poate și carieră, și familie, si copil. Nu-i musai să alegi între ele. Dar e important să te organizezi foarte bine.
 13. Suntem mai adaptabili decât credem. Și mai descurcăreți.
 14. Dacă nu încerci, te tot gândești cum ar fi fost dacă…
 15. Îmi place. E bine.

Cum a început aventura am mai scris aici și aici.