Recenzie de carte: Când corpul spune NU – Gabor Maté

Prima carte pe care am citit-o în 2022 a fost bestsellerul medicului Gabor Maté, născut în Ungaria și stabilit în Canada. Am comandat cartea în decembrie, când pregăteam bagajele pentru relocarea în Spania.

Urmărisem multe video-uri cu el, rezonam în tot ce spune despre creșterea copiilor, sănătate, prevenție, așa că în momentul în care s-a targetat pe mine o reclamă, am pus-o în coș.

Costul stresului ascuns

Cartea e senzațională: Gabor Maté vorbește despre cum stresul ascuns ne îmbolnăvește, dacă noi îl ducem cu anii, pentru că nu știm să spunem NU. Când corpul spune nu e o pledoarie pentru viața trăită așa cum simți tu nevoia. Nu cum vor alții (părinți, prieteni, partener, rude sau societatea în general).

Autorul a urmărit legatura dintre stres și boală. A scris poveștile pacientilor lui, dar face referire și la zeci de studii clinice.

Cred că mulți dintre noi am fost educați să spunem tot mai des DA și cât mai rar NU. Să refuzi ceva era, cel puțin când eram eu copil, o dovadă de rebeliune, de obrăznicie și impertidență.

Așadar, dacă nu-ți plăcea supa, o mâncai, nu o refuzai. Dacă nu voiai să mergi în vizită la mătușa aceea care mereu te pupă pe obraji apăsat, acceptai cruntul tratament. Și nu, nu spuneai NU. Când nu voiai să dormi, n-aveai de ales, la somn cu tine! Ai înțeles ideea.

Numai că acest drept de a spune NU, după ce a fost anihilat, e foarte greu de recâștigat. Pentru că adultul poate uita că are acest DREPT, să spună nu. Și nu mai crede că merită să spună nu.

Povești de viață, disecate

Gabor Maté a intervievat peste o sută de persoane ca să scrie cartea aceasta, iar poveștile lor de viață dau sare și piper cărții. Nu, nu e o carte de medicină, deși el e medic și nu e aridă. Nu e greu de citit (dovada e că am terminat-o în mai puțin de o lună, cu tot cu relocare și muncă de la distanță), deși conține și termeni medicali.

Gabor Maté scrie mult despre reprimarea furiei și faptul că acest mod de a ține furia în noi ne produce doar probleme, insatisfacții.

Cu cât părinții descurajează sau interzic experiența furiei, cu atât mai multă anxietate va produce această experiență pentru un copil. În toate cazurile în care furia este complet reprimată sau în care reprimarea cronică alternează cu erupții explozive de furie, istoricul copilăriei a fost unul în care părinții nu au putut accepta furia naturală a copilului.

Gabor Maté, medic și autor

Stresul e prezent în viața noastră în fiecare zi, dar cartea ne arată care sunt, în timp, efectele stresului ascuns, cel de zi cu zi – pe care nici nu-l mai percepem în mod conștient.

În concluzie, mă bucur că am început anul cu ea și a venit la fix! După ce o citești o să începi să spui NU. Garantat!

PS: O emisiune Garantat 100% cu Gabor Maté poți urmări aici.