Ce-am învățat 3 ani și jumătate de la un copil. Copilul meu

Când devii părinte, tot universul se schimbă. Auzisem asta de dinainte, dar nu prea am vrut să cred. Nu sunt complet sigură de afirmația asta, dar sigur tu, ca părinte, te schimbi. Eu zic că în bine, dar nu e musai să fie mereu așa.

Și pentru că lecțiile se pierd dacă nu sunt împărtășite ori dacă nu ți le amintești din când în când, las aici câteva lecții, de la Maria pentru maică-sa. 🙂

  1. Poți mai mult decât crezi. Valabil la orice: dus în brațe copil de 15 kg, nedormit, lucrat în timp ce alăptezi sau gătit în timp ce încerci să culci un copil.
  2. Copilul atinge toate corzile sensibile și importante: relația cu partenerul, fricile și panicile tale, relația cu părinții și cu ceilalți oameni din jur. Și e musai să lucrezi la ele.
  3. Îți faci mult mai ușor prieteni și contacte cu un copil lângă tine. Sau cu un câine, dar eu nu am câine, așa că zic de copil. 🙂
  4. Îți dai seama unde greșești pentru că observi la copil comportamentul tău – gata cu picioarele puse pe masă, că doar acasă nu se stă așa, da?
  5. Înveți să ascunzi ciocolata cum n-ai făcut-o niciodată. Aici nu dau ponturi, fiecare e pe cont propriu!
  6. Când ai un copil te disciplinezi. Oricât de indisciplinat ai fi fost înainte, Înțelegi că somnul chiar e important (mai ales dacă nu ai avut parte de el vreun an și jumătate), mâncarea sănătoasă e mai ușor de făcut decât te așteptai (asta când nu ascunzi ciocolata, normal).
  7. Uiți complet de existența zonei de confort. Nici nu mai ai habar ce e, unde se găsește și cum poți ajunge acolo.
  8. Ești antrenat nonstop să faci față urgențelor extreme, ca după un training intensiv la 112, lung de 3 ani.
  9. Aparențele înșală. Când crezi că a adormit, poc!, se ridică puiul de om.
  10. Cu cât îți dorești ceva mai tare, cu atât mai îndârjit va fi copilul să nu-l obții. Așa că, mai bine lasă-i de înțeles că nu ții morțiș să faceți/facă acel ceva.
  11. Copiii sunt vânători de greșeli. Observă o eroare de la kilometri distanță și-ți repetă de 100 de ori, ca să nu uiți că ai greșit.
  12. Un copil nu obosește niciodată și poate sări o oră în pat, la ora de culcare, dar dimineața la prima oră nu mai poate face niciun pas (valabil mai ales când trebuie să ajungi undeva).
  13. Cantitatea de drăgălășenie și cea de “enervănție” dintr-un copil e direct proporțională.
  14. Expresia “E cu capsa pusă” a fost probabil folosită prima dată de un părinte. Chiar așa, de ce au atâtea capse body-urile bebelușilor, ca să fie mereu cu capsa pusă?
  15. Copilul trăiește mereu în prezent. Asta înseamnă că, da, se întrerupe din 5 în 5 secunde din ceea ce face și îi e greu să finalizeze sarcini. Nu e cazul când îți găsește ciocolata ascunsă. Acolo finalizează sarcina repede.
  16. Un copil poate pune 1 milion de întrebări în 5 minute. Da, am testat. :))
  17. Copilul îți arată unde e nevoie să lucrezi la tine. La răbdare, time management, capacitate de control și de reacție – de obicei toate la un loc + încă 100.
  18. Copilul nu face micile răutăți ca să-ți facă rău. Dar sigur așa pare în 99% din cazuri!
  19. Un copil de 3 ani știe absolut toată teoria legată de spălarea pe mâini, ora de culcare și ți le recită așa de frumos, că aproape crezi că le va și face. Aproape.
  20. Cei mai mulți copii sunt certați cu somnul. Ar face orice ca să nu doarmă. Orice în afară de a sta liniștiți, a închide ochii, a nu se mișca, a nu sări în pat, a nu striga….
  21. După ce ai copii, nu mai ai nevoie de ceas deșteptător. Te trezește un pupic cald și umed, o băluță curgândă sau un picior în stomac la orice oră ai avea de prins un avion, de prezentat un eveniment sau de mers undeva.
  22. După ce devii părinte, înțelegi lumea altfel. Și chiar te întrebi “Doamne, dar eu chiar puteam face tot ce voiam acum 3-4 ani? Orice?”
  23. Te reinventezi. Într-un fel sau altul.
  24. Contează mult drumul, nu doar destinația. Asta pentru că uneori nu mai ajungi la destinație.
  25. Îți găsești noi resurse de putere, inspirație și muncă. Altfel s-ar fi prăpădit specia noastră.
  26. Citești psihologie și parenting, mergi la cursuri cum n-ai făcut-o nici la facultate. Acolo, dacă dacă nu știai răspunsul corect, picai un examen, nu-ți urla cineva în urechi 24h/24.
  27. Copiii sunt ființele cele mai perseverente. Când vor ceva, obțin. Prin orice mijloace.
  28. Ăștia mici învață super ușor și repede orice. Ne umilesc pur și simplu cu capacitatea lor de învățare și adaptare.
  29. Copiii își găsesc jocuri din orice, iar cele mai faine jocuri pornesc de la o frunză, o bucată de hârtie sau o creangă. Atâta imaginație au, fain ar fi să o putem folosi mai mult și mai des!
  30. Copiii au o bucurie perversă din a strica ceva. De la castele de nisip, până la ușa de la camera lor.
  31. Un copil te învață tehnici de negociere și comunicare asertivă cum nu te învață niciun curs.
  32. Copiii scot cele mai haioase perle. Și oricât ai vrea să le notezi, pe unele tot le uiți. Pentru că de regulă vin la foc automat.
  33. Când ai un copil, te deschizi spre yoga, meditație, cauți tehnici de relaxare, citești despre legile universului și faci terapie. Ca să poți supraviețui.
  34. Liniștea nu e bună. Dacă ai un copil în casă și poți face ce vrei tu mai mult de 2 minute, alarmăăăă! Sunt șanse de peste 90% să-ți pară rău vreo lună pentru acele 2 minute de liniște.

Concluzia: copiii sunt minunați. Ne ajută să fim mai buni, mai performanți, mai valoroși, mai eficienți. MAI. Cu orice preț. 🙂

Cu ce completăm lista?