Cum a fost primul nostru roadtrip în familie: Spania-Franța

Până acum m-am ferit de excursiile lungi cu mașina. Mi se părea că e plictisitor să stai mult timp în mașină, că durează mult prea mult drumul, că riști destul de mult să te rătăcești sau să prelungești fără voie drumul și că ești, mai tot timpul, la mâna norocului.

Ei bine, vara asta ne-am luat inima-n dinți și am organizat primul nostru roadtrip mai lung în 3. Cu 1.400 km parcurși în 5 zile. Las aici câteva idei, ca să nu uit de ele pe viitor. Și poate mai ajută pe cineva informațiile.

Pregătirea

Poate că părem foarte spontani și liberi, dar nu e chiar așa. Fiecare aventură nouă o planificăm destul de mult înainte să ne aruncăm în ea. La fel a fost și de data asta, cu roadtripul, la fel am procedat și acum un an și jumătate, când am pornit pe drumuri, în aventura nomadă.

Încă din iarnă, mai exact între Crăciun și Revelion, Andrei a documentat traseele și a rezervat nopțile de cazare – 5 nopți, în 5 orașe – de pe traseul Carboneras (Spania) – Saint Rambert en Bugey (Franța). Am găsit casa asta minunată pe AirBNB, știam că ne dorim să schimbăm un pic peisajul, așa că Franța a părut o opțiune foarte bună.

Las mai jos ce mi-a plăcut și unde am avut provocări.

Roadtrip +

Puțini km pe zi. Am vrut, încă de la început, să nu fie un tur de forță, adică să nu conducem 12 ore, să fim apoi rupți de oboseală și să chinuim copilul. Așa că am făcut multe pauze, opriri, iar durata maximă în mașină pe zi a fost de maxim 4 ore.

Multe pauze. Pentru diverse nevoi, pentru prânz/cină/gustări, ca să nu ajungem rupți de foame la destinație.

Somn în mașină. Unii dintre noi am și dormit. Maria a profitat astfel de orele petrecute în orașe ca să vizităm, nu să dormim în camera de hotel, pe timp de zi.

Noaptea în patul “nostru”. Am ales, de data asta, să nu călătorim noaptea, ca să rezistăm cât mai bine și să nu fim super obosiți.

Am putut vedea mai multe orașe (Vila Real și Girona în Spania; Perpignan și Avignon în Franța) față de un drum cu avionul/trenul.

Am decis noi ritmul, opririle, orele de plecare/pornire și chiar traseul.

Am călătorit peste 80% din timp pe autostradă, e clar un avantaj.

Roadtrip –

Unul dintre dezavantaje a fost timpul petrecut în mașină. Deși avem jocuri și activități, deși a mai și dormit, după vreo 3 zile auzeam doar “Am ajuns? Când ajungem? Mami, mami, dar mai ajungem vreodată în Samomberbonbuje”?

E clar mai obositor decât un drum cu avionul. Iar copiii nu sunt chiar cei mai răbdători de pe Planetă.

Uneori am simțit că avem mai puțin timp decât ne-am dori, odată ajunși la fața locului și poți simți că ești pe fugă mereu.

Rău de mașină. Am avut o mică experiență și cu asta, din fericire de foarte scurtă durată.

Tips and tricks

  1. Pe noi ne-a ajutat să avem 2 bagaje: unul mic, cu haine și lucruri de care știam că avem nevoie pe drum (6 schimburi de haine, gel de duș, deo, șampon, pălării, cremă de protecție solară, o bluză/pantaloni) și bagajul pentru următoarele 2 luni: 3 ghiozdane pe care le vom duce cu noi și în în România. Ne-a salvat mult timp, mai ales când ajungem obosiți la cazare sau dimineața la prima oră, să nu căutăm prin toate ghiozdanele după pijama/rochie/sandale etc. Nu prea apuci să despachetezi bagajele dacă stai 1-2 nopți, așadar bagajul mic era de bază și găsești ușor ce ai nevoie.
  2. Pregătirea din timp a fost super utilă. În cazul nostru, cu 6-7 luni în avans.
  3. Munca în avans. M-a ajutat mult că am făcut în avans peste 98% din task-uri, astfel încât să nu stau în camera de hotel la call-uri sau să mă adâncesc în laptop. În plus, colaboratorii m-au ajutat și au făcut și ei în avans programări/activități/texte.
  4. Nu am pus presiune să vedem TOT. E, de altfel, foarte greu să vezi tot în 1-2 zile. Așa că ne-am bucurat de mâncare bună, câteva obiective pe care le-am considerat reprezentative și ne-am lăsat timp chiar și pentru stat în parc și dat pe leagăn.

Dacă acum un an mi-ar fi propus cineva să fac un roadtrip cu un copil de 3-5 ani, aș fi zis Nu. Mai ales că Mariei mult timp i se făcea rău în mașină (am avut și acum un incident, dar mic de tot), mi-ar fi fost groază. Acum am luat taurul de coarne (că tot venim din Spania) și a fost fain.

Recomand, dar cu măsură. 😊

Ai fost în roadtrip? Unde, cum, ce ți-a plăcut și ce nu ai mai repeta?