Cum alegem locurile în care vrem să trăim și să călătorim

Se-mplinesc în curând 9 luni de când călătorim prin Spania. 9 luni de când schimbăm, tot la 2 sau la 3 luni, localitatea în care ne simțim acasă.

Au fost 9 luni intense.

Nu știu, sincer, cum au trecut. Am trăit atât de multe experiențe în fiecare ședere și sunt așa de diferite între ele locurile unde am stat încât e extrem, extrem de greu să fac o clasificare sau să zic unde a fost mai fain.

De când am început aventura spaniolă am primit sute de mesaje de la prieteni sau necunoscuți care vor să încerce treaba asta sau, pur și simplu, vor să se stabilească în afara țării și nu știu de unde să apuce problema. M-a șocat cât de multe mesaje am primit.

Am fost întrebată, printre altele, cum ne alegem orașele/locurile unde alegem să ne stabilim. Așa că scriu aici aspectele pe care le-am luat noi în calcul și care ne-au ghidat în aceste prime 9 luni (în care am schimbat 4 locuințe din 4 localități):

De ce Spania

Încă de la început, am vrut să descoperim Spania pentru că știm (cât de cât) limba, voiam să fim la mare și ne place clima de aici (a se citi: ador căldura și nu prea-mi place frigul). Am mai locuit în Spania câteva luni în urmă cu 10 ani, prin urmare simțeam că nu venim în total necunoscut.

Așadar, aveam o idee legată de țara unde ne dorim să călătorim (sau măcar unde să începem).

Unde în Spania

Abia aici s-au complicat (tare) lucrurile. Dacă legat de țară am decis repede, la capitolul orașe unde să ne stabilim ne-a fost chiar greu. Știam că vrem orașe mici, poate chiar sate, unde să nu avem nevoie de mașină pentru drumuri zilnice sau ca să ajungem pe plajă. Am exclus din start orașele mari și am căutat orașe/sate la malul mării.

Când abia ne venise ideea să încercăm treaba asta – adică fix acum un an – am pus o postare pe un grup de Facebook unde am cerut idei, păreri. Spuneam atunci că sunt în căutarea unui oraș mic sau a unui sat child friendly, la malul mării și îi rugam pe cei care au locuit în astfel de sate/orașe să mi le recomande.

Unul dintre orașele recomandate a fost Vinaros, de unde a și pornit călătoria noastră, la început de ianuarie.

Mai apoi, am căutat pur și simplu pe hartă. În multe locuri am închiriat locuințele fără să vedem orașul/salul/locul. Și a fost bine peste tot.

Bugetul

Un punct important în alegerea orașului/satului în care alegeam să ne stabilim era bugetul pentru chirie. În Spania sunt orașe foarte scumpe, scumpe și accesibile. Am căutat locurile accesibile și, având în vedere că am început să căutăm în extrasezon, am găsit multe opțiuni. Ca idee, orașele scumpe sunt cele foarte mari și turistice. Nu doar Barcelona sau Valencia, ci și multe stațiuni care au deja renume internațional.

De menționat că prețurile diferă foarte mult în funcție de sezon/perioadă. Din acest motiv, vara am petrecut-o la 30 kilometri de malul mării (cel mai departe, în tot acest experiment), pentru că la mare prețurile explodau de-a dreptul.

Marea

Mereu mi-am dorit să locuiesc la mare. La fel și Andrei. Așa că am stabilit că vrem să fim cât mai aproape de ea. A fost un criteriu decisiv în alegerea orașelor în care am stat până acum. Am vrut să și vedem dacă/când ne săturăm de mare. Încă nu știm răspunsul. :))

Loc liniștit

Am fugit cât am putut de aglomerație și de îmbulzeală. După doi ani de pandemie, am preferat locurile aerisite, mai puțin ticsite de oameni. Acesta e motivul pentru care nu am căutat destinațiile standard ale turiștilor.

Experiențe diverse

Am căutat, de asemenea, diversitate. Așadar, în primă fază am locuit într-un oraș mic, Vinaros, apoi într-un complex rezidențial dintr-o stațiune turistică, Oropesa del Mar/Marina d’Or (înaintea sezonului și puțin în sezon), un sat cochet de lângă Valencia, Otos, iar acum suntem în Andalucia, într-un oraș mic, Carboneras, situat în cadrul unui parc natural.

Prietenos cu copiii

Unii ar zice că e imposibil să călătorești cu copii. Ei bine, imposibil nu e, dar în mod clar e bine să ții cont că e altfel călătoritul cu un copil față de cel pe care îl practicai înainte. În cazul nostru, era important să avem acces la parcuri, spații de joacă, cursuri/activități pentru Maria.

Search, search, search

În afară de Vinaros, oraș care ne-a fost recomandat, fiecare loc l-am găsit cu search pe Google și AirBNB. Stabileam bugetul, căutam apartamente sau case și vedeam dacă localitatea bifează cerințele noastre (oraș/sat mic, frumos, child friendly, la malul mării).

Unde a fost mai fain?

Deseori am stat și m-am gândit unde a fost mai frumos. Adevărul e că fiecare loc care ne-a găzduit a avut plusurile și minusurile lui. În unele locuințe am avut spațiu mai mare, în altele a fost ceva mai redus. În unele locuri vedeam marea nonstop din living, în altele aveam de făcut 5 minute (iar în Otos chiar era nevoie să luăm mașina ca să vedem marea).

În unele orașe am avut activități și parcuri complexe, în altele a trebuit să improvizăm și să ne descurcăm cu mai puțină diversitate din acest punct de vedere. În unele locuri am avut piscina în ansamplul în care locuiam, plus sală de sport și spații de lucru, în altele casa noastră devenea birou, casă, spațiu de joacă.

Chiar și așa, e extrem de greu să fac un clasament, fiecare loc a fost special și ne-a servit în acel moment. Și sunt recunoascătoare pentru toate locurile în care am ajuns, pentru toți oamenii care ne-au primit, ajutat sau sprijinit pe parcurs.

Aventura continuă. 🙂